Valley Farm

Planning and Listed Building consent had already been obtained by KPT Architects for this Grade II listed building when we took on the project. We worked closely with Historic England to agree the finer details and discharge the numerous Listed Building conditions.

The scheme for a massive extension to the original house accommodates a new modern kitchen and family area, with a master bedroom suite with balcony. At the same time, we carried out repairs and upgrades to the original house.
The extension is a little lower than the original dwelling.
Looking over the old moat at the side elevation, showing the original house and chimney and the new extension with matching chimney. The new kitchen showing oak beams and posts, awaiting installation of an Aga in the fire opening.

Ground floor of the extension looking back towards the old rear wall of the original house. The original back door opening was successfully incorporated into the new scheme.
The new staircase and gallery landing harmoniously link the old with the new.
First floor landing, looking from the extension towards the original rear wall. We retained one of the two windows, while the other was opened up to provide access between the old and new with minimal historic fabric being lost.

View from the original building, through to the new bedroom, showing the minimal impact of the scheme on the original features.
The new first floor bedroom with oak trusses and posts and a working fireplace. The suite includes a new bathroom with shower and covered Elizabethan-style balcony.