Conversion of Bungalow in Berden

Raising the roof and changing the layout has transformed this bungalow in Essex into a modern family home.

Before proceeding we had to ascertain that the existing foundations were adequate for the additional loading by excavating trial holes.

The roof was raised sufficiently to provide enough usable floor space on the new first floor and the low eaves were maximised with easily accessed storage areas.

From the exterior aspect, dormer windows echo the pitch of the entrance lobby roof and seamless cladding integrates the additional floor into the existing building beautifully. The windows provide plenty of light without overlooking neighbouring properties and a round porthole window adds an interesting feature.

The large footprint of the existing ground floor allowed us to reorganise the redundant bedrooms into large open plan living areas that have transformed the way the owners use their home.